Deskundig in het herkennen van menselijk gedrag

Deskundig zijn in beoordelen. Mensen die een afgeronde opleiding hebben in Toegepaste Psychologie mogen zich specialist noemen in het beoordelen van menselijk gedrag. Dit is het resultaat van een uitvoerige studie met als einddoel om het menselijk gedrag te begrijpen, te verklaren en te sturen. Het vakgebied komt van origine voort uit de wetenschap, maar staat wel weer met beide voeten in de praktijk. En het is juist vanwege deze wisselwerking dat de opleiding steeds populairder wordt. Ben jij geïnteresseerd in mensen en in menselijk gedrag? Dan is de studie Toegepaste Psychologie helemaal voor jou.

Wat houdt het precies in?

In de eerste fase, de bachelor, maak je kennis met verschillende psychologische theorieën. De bedoeling hiervan is om het menselijk gedrag beter te leren herkennen en begrijpen. De studie gaat hiermee voor een belangrijk deel uit van de praktische toepasbaarheid: zo bestudeer je verschillende praktische vaardigheden die je meteen kunt gebruiken. Zie jij de rol van coach of counselor voor jezelf weggelegd? Dan zit je helemaal goed met deze veelzijdige opleiding. Met deze studie kun je namelijk heel veel kanten op.

Welke carrièrekansen biedt de studie?

Op het gebied van carrièrekansen staat vooral variatie als uitdaging te wachten. Zo kun je aan de slag gaan als zelfstandige of de rol bekleden op een communicatieafdeling. Je kunt daarbij denken aan functiegebieden als H&R of Zorg & Welzijn. In de HR-sector houdt iemand met een afgeronde opleiding Toegepaste Psychologie zich voor een deel bezig met de persoonlijke ontwikkeling van het personeel. P&O is eveneens een afdeling waar wordt gewerkt. Veel afgestudeerde toegepaste psychologen kiezen daarmee voor het onderwijs, om de functie studieloopbaanbegeleider of coördinator te vervullen.

Zoals je ziet zijn de carrièremogelijkheden uiteenlopend en juist om deze reden zo interessant. Werken met mensen biedt volop afwisseling en zorgt ervoor dat geen werkdag hetzelfde is. Groei en laat andere mensen groeien en ga voor de studie Toegepaste Psychologie.