LED verlichting als energievriendelijke verlichting

Het hoeft geen uitleg dat LED verlichting al reeds geruime tijd aan een opmars bezig is. De voordelen zijn ondertussen reeds gekend bij het brede publiek en de laatste jaren zijn de prijzen op een aanvaardbaar niveau gekomen.

led hanglampen

Doorbraak LED verlichting

LED verlichting is doorgebroken nadat in 2012 gloeilampen verboden werden vanwege het te hoge verbruik. Als alternatief werd vroeger de spaarlamp voorgesteld maar hier waren veel nadelen aan verbonden : ze bevatte kwik en de recyclage gebeurde niet steeds volgens de regels der kunst. Bovendien was het rendement niet zo goed.

De Europese Commissie heeft trouwens ook beslist dat vanaf 2018 halogeenlampen verboden worden. Halogeenlampen worden nog heel veel gebruikt en ondanks het feit dat hun verbruik ook gedaald is, kan het rendement nooit tippen aan dat van LED verlichting.

Waar moet u op letten bij de aankoop van LED verlichting?

De weg voor LED verlichting ligt helemaal open! LED verlichting is de meest milieuvriendelijke lamp onder meer door zijn laag verbruik en zijn langere levensduur. LED verlichting verbruikt ongeveer 1/7 ten opzichte van halogeen en de gemiddelde levensduur is ongeveer 30000 branduren (tegenover +/- 2000 branduren bij halogeen en 10000 bij spaarlampen). Let wel op! Het energieverbruik wordt beïnvloed door de zogenaamde “power factor”. Dit bepaalt de rendabiliteit van de lamp. Hoe hoger de power factor, hoe lager het verbruik. Goedkope LED verlichting heeft vaak een power factor van 0,5 (of minder) terwijl de betere 0,8 of meer hebben.  Ondertussen is ook de kleurweergave-index (dit is de mate waarin de kleuren authentiek weergegeven worden) enorm geëvolueerd. Deze kleurweergave index wordt vaak uitgedrukt in Ra waarde. Een Ra waarde boven de 80 is goed om een mooie kleurweergave van de lamp te hebben. Ook belangrijk bij LED verlichting is de koelingsgraad. Een LED lamp wordt niet warm in de stralingshoek maar wel daarboven (weliswaar veel minder dan een halogeenlamp). Teneinde een goede levensduur te kunnen garanderen moet de koeling van een LED lamp dus heel goed zijn. Intussen zijn bij verlichtingsarmaturen (zoals bijvoorbeeld hanglampen reeds volop LED modules geïntegreerd waardoor u geen aparte lampen meer hoeft te kopen.

Meer informatie en andere producten vindt u op : http://www.myplanetled.com/nl/