Tips bij het zoeken naar een goede bijverdienste

Ga niet in op websites of advertenties die je werkaanbiedingen beloven nadat je naar een 0900-nummer hebt moeten bellen of lidmaatschap moet betalen om een overzicht te zien te krijgen van mogelijke vacatures. De mensen die dit aanbieden verdienen op jouw zoeken, maar zullen je niet helpen met het vinden van een job. In plaats van te gaan verdienen, zal je geld kwijt zijn.

Bel nooit naar 0900-nummers voor jobaanbiedingen

bijverdiensteVind je een bedrijf dat serieus werk aanbiedt, vraag dan niet naar de mogelijkheid om in het zwart bijverdienen. Zelfs als je ook bereid bent om ‘in het wit’ te verdienen, ben je op deze manier je geloofwaardigheid kwijt. Serieuze bedrijven die thuiswerk aanbieden moeten de mensen die ze aannemen 100% kunnen vertrouwen.

Zorg dat je op voorhand goed weet hoeveel tijd en wanneer je die tijd ter beschikking hebt. Laat net zoals bij een gewone sollicitatie weten waarom je zo gemotiveerd bent en waarom jij een geschikte kandidaat bent. Zorg dat je weet hoeveel je wil bijverdienen. Stel jezelf de vraag of je op zoek bent naar een bijverdienste of naar een extra inkomen. Kijk goed na of je door wat bij te verdienen niet in een hogere belastingsschaal terecht komt of één of ander financieel voordeel verliest: kindergeld, alimentatie, overlevingspensioen,…

Besef goed dat thuiswerk ook WERK is. Ook al is het leuk en handig dat je van thuis uit kan werken en dat je je misschien maar een paar uur extra per week gaat werken, besef goed dat dit werk bovenop al je andere bezigheden komt. Een groot probleem hoeft dit uiteraard niet te zijn. Maar als je bijvoorbeeld al 38u/week werkt en je wil dan nog eens 15u/week bijverdienen, dan is het toch wel goed hier even bij stil te staan en te bekijken of dit haalbaar is. En vol te houden op lange termijn. Sta je hier niet bij stil dan loop je het risico dat je huidige job én je privéleven er gaan onder lijden.

Een extra inkomen verdienen met thuiswerk.

Steeds meer mensen zijn niet meer op zoek naar een bijverdienste, maar naar een extra inkomen (parttime of full time) naast hun huidige job (deeltijd of voltijds). Omdat ze al een baan hebben zijn ze op zoek naar vactures voor thuiswerk omdat dit dan makkelijker te combineren is met huidig werk, het gezin en eventuele andere activiteiten. Een extra inkomen geeft de mogelijkheid om een comfortabeler huis te kopen in een betere wijk, mooiere reizen te maken, een chique auto te kopen of om de kinderen betere kansen te geven. Dit zijn altans zowat de meest voorkomende redenen.

Bij het op zoek gaan naar aanbiedingen voor werk van thuis uit is het niet eenvoudig om door het bos de bomen nog te zien. Er zijn zoveel misleidende advertenties en websites die je van alles beloven. Sommige beloven je zelfs op korte tijd rijk te maken, maar daarvan gaan we nu even uit dat de meeste mensen wel door hebben dat dit onzin is. Erger zijn bijvoorbeeld websites die er wel professioneel uitzien, maar er wel onzuivere praktijken op nahouden. Ze vragen je geld om vacatures te mogen zien, maar in werkelijkheid hebben ze geen vacatures. Of toch geen die je ook niet gewoon op een gratis website kan vinden. Met allerlei advertenties overal wordt je naar hun website gelokt en zo lijkt het of zij inderdaad de enige manier zijn om aan extra werk te geraken.

Een extra inkomen nodig? Hoeveel kan je dan verdienen?

Stel: je bent op zoek naar een vacature voor werk van thuis uit en je wil maandelijks €500 bijverdienen.

Wat is realistisch om je aan te verwachten?

Het gemiddelde netto loon in België is ongeveer €1500 Dit wil zeggen dat €500 2/5 van dit loon is. Deze vergelijking kunnen we makkelijk maken omdat het meeste thuiswerk dat aangeboden worden niet onmiddellijk veel kennis of kunde vraagt en daarom ook niet astronomisch veel betaalt. Wil je dus €500 of 2/5 loon extra, dan is het te verwachten dat je ook 2/5 extra uren zal moeten werken. Dit komt neer op ongeveer 15/week extra.

Ik wil niet zeggen dat je geen betere aanbiedingen dan dit kan vinden, maar het is wel belangrijk om met de juiste verwachtingen aan je zoektocht naar een extra inkomen te beginnen. Mocht je (veel) meer kunnen verdienen met je extra werk, dan zou niemand nog gaan werken en alleen nog maar thuiswerk doen.