Verantwoord afvallen door bewust te worden van jezelf!

Verantwoord afvallen begint in de eerste plaats bij het bewust worden van jezelf. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je door een paar simpele inzichten op een verantwoorde manier kunt afvallen, zonder het bekende JoJo-effect! Jij vindt jezelf te dik (dit vind ik niet, dat is iets wat je zelf vindt). Het is belangrijk om erachter te komen hoe dit zo gekomen is. Het is vast niet van de ene op de andere dag ontstaan.

verantwoord afvallen

Waarom ben je gaan eten? Waarom heb je het zo ver laten komen dat je jezelf te dik vindt? Het is belangrijk om dit na te gaan voor jezelf zodat je weet waar je valkuilen liggen. Daarnaast is ‘emotioneel eten’ een van de hoofdredenen voor overgewicht in onze maatschappij. Mensen eten omdat ze zich vervelen, omdat ze alleen zijn of moe zijn of slecht voelen of welke reden dan ook. Deze gevoelens hebben geen van allen iets maken met werkelijk ‘honger’ hebben. Als je gaat eten om een voldaan gevoel te hebben zal je lichaam altijd honger houden..

Nu je dit weet kun je jezelf bij iedere keer dat je iets lekkers of een snack wil nemen de vraag stellen:

“Heb ik echt HONGER of wil ik mij gewoon anders voelen?”

Vraag je dit nu elke keer af als je zin hebt in iets ‘lekkers’. Wanneer je het niet eet omdat je honger hebt, laat het dan. In zo’n geval kun je beter een stuk fruit of een glas water nemen. De enige manier waarop jij verantwoord af kunt vallen is door de manier waarop jij eten benaderd te veranderen. Door een bewuste verstandhouding ten aanzien van eten en voedsel aan te leren.

Zorg dat je dagelijks minstens 60 – 90 minuten beweegt.

Bij verantwoord afvallen is het belangrijk dat je voldoende beweging krijgt op een dag. Er wordt zelfs aanbevolen om meerdere dagen van de week tussen de 60 en 90 minuten aan sport te doen. Hierbij kan het natuurlijk ook gaan om een boswandeling of gewoon een fietstocht met gematigde intensiteit. Voor sommige mensen is het lastig om een vol uur beweging in te plannen in hun schema. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld na elke maaltijd een kwartier kunnen gaan lopen.

Heb je kinderen? Ideaal, ga ’s avonds na het eten gezellig nog even een half uur met je kinderen in de achtertuin spelen. Verantwoord afvallen door te bewegen is op deze manier niet heel moeilijk. Het gaat erom hoe je jouw tijd verdeeld!

Stel één of twee kleine doelen per week voor jezelf.

Wanneer je probeert om je levensstijl radicaal in één keer om te gooien lukt dit vaak niet. De meeste mensen lopen hierbij op een gegeven moment gigantisch tegen zichzelf aan (bij mij was dat wel het geval, meerdere keren zelfs). Wanneer je dit wel probeert is het bijna onmogelijk om je nieuwe levensstijl vol te houden en kan ik je garanderen dat je binnen een paar weken of maanden weer terug bij af bent.

Dit gebeurt de meeste mensen. Keer op keer een nieuw dieet en steeds opnieuw radicaal de knop om en met iedere keer dat het mislukt raken ze meer teleurgesteld in zichzelf. Blijvend verantwoord afvallen hoeft niet persé in een maand. Begin met kleine stapjes en voeg elke week bijvoorbeeld iets extra’s toe. Laat deze week de snacks in de kantine staan en ga een wandeling maken tijdens de lunch. Voeg de week daarop verse producten aan je lunch toe. Zo kun je wennen aan je nieuwe gewoonten en op deze manier is het ook veel makkelijker vol te houden!