Waarom je nu zonnepanelen moet kopen voor de toekomst van je kinderen én voor je portemonnee

Als ouder hecht je uiteraard enorm veel waarde aan de toekomst van je kinderen. En sinds de wake-up call van Al Gore zijn we een stuk bewuster geworden van het klimaat dat we creëren voor onze kinderen en ook de gemeente doet een duit in dit zakje. Zo is de EPB aangepast voor 2018. Waarom je het zonnepanelen plaatsen niet meer moet uitstellen? Je leest het hier.

De aangepaste regelgeving van de EPB

De energieprestatie en het binnenklimaat (EPB) is dé maatstaf voor de energiezuinigheid van een woning. Iedereen die in België een nieuwe woning wil gaan bouwen of wil laten bouwen moet voldoen aan een aantal voorwaarden alvorens deze woning daadwerkelijk te bouwen. Er zijn een aantal factoren waar rekening mee gehouden wordt: de isolatie van de thermiek, de ventilatie van de woning en de energieprestatie van de woning. De wet betreft de EPB is momenteel nog flink verouderd: deze is in 2006 voor het laatst bijgewerkt. De gegevens waar deze wet op gebaseerd is, stammen uit een tijdperk waar zonne-energie nog niet aan de orde van de dag was. Gelukkig komt hier in 2018 verandering in. Vanaf 1 januari wordt er bij de berekening van het EPB van een woning rekening gehouden met de hoeveelheid zonnepanelen die op de platte daken of hellende daken liggen. Het gevolg: het EPB-peil zal gemakkelijk te verbeteren zijn en daardoor zal je woningwaarde een stuk hoger uitkomen. Zonnepanelen zijn dus niet alleen goed voor de toekomst van je kinderen, ook voor je portemonnee.

Andere voordelen van zonnepanelen

Naast de huidige ontwikkelingen van de wetgeving op het gebied van groene energie zijn er nog een aantal voordelen aan zonnepanelen verbonden. Zo is de stroom die binnenkomt in de zonnepanelen oneindig (duurzaam). Daardoor heb je de zonnepanelen terugverdiend na gemiddeld 10 jaar. Daarnaast worden de energierekeningen steeds duurder. Het is niet moeilijk om de reden hiervan te bedenken nadat steeds meer mensen overgaan op groene energie. Door zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie ontwijk je de steeds hoger wordende energiekosten. Tenslotte maak je in België aanspraak op verschillende subsidies gerelateerd aan zonnepanelen. Genoeg reden om over te stappen dus!