Zo vind je de perfecte hanglamp

Iedereen wil een smaakvol interieur met mooie meubelen en decoratie. Voor een complete look moet ook de verlichting op punt staan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de verlichtingswereld zijn namelijk duizenden verschillende lampen verkrijgbaar in alle mogelijke vormen en formaten. Neem bv. een kijkje naar het aanbod hanglampen. Daar is enorm veel keuze.

Om de juiste hanglamp voor jouw interieur te kopen, zijn er een paar zaken om rekening mee te houden, zoals:

De lichtverspreiding

Over het algemeen worden hanglampen onderverdeeld in twee groepen. Enerzijds hebben we modellen die een kleine lichtbundel hebben en meestal naar beneden schijnen. Daarnaast hebben we nog de hanglampen met een brede lichtbundel, die een lichtverspreiding van 360 graden hebben.

Beide hanglampen hebben een andere functie en zijn dus al dan niet geschikt voor een specifieke ruimte. Wanneer je bv. een tafel wil verlichten dan heb je een lamp met een nauwe lichtbundel nodig. Gebruik je de hanglamp als algemene verlichting dan is een grotere stralingshoek geschikt.

De lichtkleur

Iets waar veel mensen niet bij stilstaan tijdens de aankoop van een nieuwe hanglamp is de lichtkleur. Zelfs wit licht komt in verschillende kleuren. Aan de ene kant is er koud wit licht dat enkele blauwe toetsen heeft. Aan de andere kant is er warm wit licht, dat bijna zacht oranje is.

De keuze van de lichtkleur kunnen we opnieuw aan een functie of ruimte koppelen. In gezellige ruimtes, zoals een eetkamer of living past een hanglamp met warme lichtkleur beter dan eentje met koel wit licht. Kamers die concentratie vragen, zoals een bureau, zijn beter gebaat met de lichtblauwe variant.

De stijl

Hanglampen zijn verkrijgbaar in alle mogelijke stijlen: modern, klassiek, retro, minimalistisch, design, landelijk, enzovoort. Je denkt waarschijnlijk dat de stijl moet passen bij de ontwerpstijl van de kamer. Maar dat hoeft niet. Een hanglamp in een contrasterende stijl kan erg mooi zijn. Op deze manier is het een leuke blikvanger.

De lichtbron

Vroeger werden voornamelijk halogeenlampen of spaarlampen gebruikt. Vandaag de dag duiken leds steeds vaker op. Ledverlichting verbruikt slechts een fractie van de energie waardoor je stroomkosten dalen. Nadeel is dat led hanglampen een beetje duurder zijn in aankoop. Maar dat verschil betaalt zich op enkele jaren terug. Investeren in hanglampen met led is dus een goed idee.